Etusivu / 5 asiaa, jotka määrittävät myytävän asunnon hinnan

5 asiaa, jotka määrittävät myytävän asunnon hinnan

Oletko myymässä asuntoasi? Mikä on asuntosi arvo ja miten se arvioidaan? Millä neliöhinnalla ja kuinka nopeasti asuntokaupat toteutuvat?

1. Sijainti ja alueen toteutuneiden asuntokauppojen hinnat

Kaikista tekijöistä asunnon sijainti määrittää sen hintaa ylivoimaisesti eniten. Muita hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat alueen liikenneyhteydet, palvelut ja virkistäytymismahdollisuudet. Asunto merinäköalalla on tyypillisesti huomattavasti arvokkaampi kuin vieressä oleva vastaava asunto ilman merinäköalaa. Asuinkerroskin vaikuttaa asunnon arvoon etenkin, jos talossa on hissi.

Myös sillä on suuri merkitys, sijaitseeko asunto muuttotappiollisessa vai -voitollisessa kunnassa. Suuri työnantajakin saattaa vaikuttaa merkittävästi tietyn alueen kiinnostavuuteen. Asunnon ostoa harkitsevan kannattaa tutustua alueen kaavoitukseen: merinäköala nostaa asunnon hintaa, mutta näköala voi muuttua, jos alueelle on kaavoitettu esimerkiksi korkeita rakennuksia.

Hyvä kiinteistönvälittäjä tuntee alueen erityispiirteet – niin hyvät kuin huonotkin – ja on perillä yleisestä hintatasosta. Kiinteistönvälittäjällä on yleensä myös tietoa kaavoitukseen liittyvistä yksityiskohdista. Tällainen tuntemus voi olla avainasemassa asuntoa ostettaessa.

2. Onko taloyhtiöllä tai kiinteistöllä korjausvelkaa?

Hyvin hoidettu taloyhtiö on vakavarainen ja osaa varautua tuleviin remontteihin ajoissa. Tällöin taloyhtiö ei ajaudu taloudellisiin ongelmiin ja pystyy hoitamaan tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Lähestyvä putkiremontti voi karkottaa ostajan, ja toisaalta remontin jälkeenkin kiinnostus asuntoa kohtaan nousee yleensä pienellä viiveellä.

Talon rakennusvuosi vaikuttaa merkittävästi asunnon arvoon: tyypillisesti vanhat, reilusti ennen sotaa rakennetut talot ovat arvokkaita jo kulttuurihistoriallisen merkityksensä takia. Toisaalta myös aivan uudet rakennukset ovat haluttuja ja arvokkaita.

3. Pientä pintaremonttia vai kaikki uusiksi?

Siististi ja hillitysti pintaremontoitu asunto myy tutkitusti parhaiten. Remonttia suunnitellessa saattaa olla järkevintä pitäytyä neutraaleissa materiaaleissa ja väreissä: valkoisen ja harmaan sävyt ovat turvallisia valintoja seinämaaleiksi. 

Erityisesti keittiön kuntoa kannattaa arvioida kriittisesti. Keittiötasojen uusiminen tai kunnostus ja vetimien vaihtaminen ovat kohtuullisen helppo tapa nostaa asunnon houkuttelevuutta.

Järkevästi tehty pintaremontti maksaa itsensä takaisin ja nostaa asunnon arvoa.

4. Tyylikäs sisustus ja siisteys nopeuttavat asunnon myyntiä

Muuttovalmis koti myy aina parhaiten. Ylimääräisestä tavarasta on hyvä hankkiutua eroon tai ainakin pakata varastoon. Avara asunto jättää ostajaehdokkaalle enemmän tilaa kuvitella tilat omilla huonekaluillaan sisustettuna.

Ennen esittelyä asunto kannattaa siivota ja asentaa valaisimiin kirkkaat halogeenipolttimot valoisuuden lisäämiseksi. Raikas tuoksu, avarat tilat ja valoisuus ovat jokaisen asunnon ehdottomia myyntivaltteja.

Pienillä yksityiskohdilla ja siistillä kokonaisuudella asunnosta saadaan houkutteleva kohde.

5. Hyvä välittäjä saa asunnostasi parhaan hinnan

Hyvä kiinteistönvälittäjä löytää myyntikohteen parhaat puolet. Hän laatii hyvän myyntitekstin ja valitsee parhaat kuvat kohteesta.

Hyvä välittäjä osaa kertoa asiakkaalle olennaiset tiedot asunnosta sekä alueeseen liittyvistä yksityiskohdista.

Hän myy asuntosi parhaaseen hintaan, jolloin sinulle jää välityspalkkionkin jälkeen enemmän käteen!